Klä barnen rätt

Extrakläder som ska finnas i korgen

• flera långärmade t-shirt (vid lite kallare väderlek)
  • flera kortärmade t-shirt (vid varmare väderlek)
  • fleecetröja
  • flera mjukisbyxor
  • flera strumpor, ullstrumpor vid kallare väderlek
  • flera tumvantar, tunna (gärna i ull) och tjocka
  • raggsockar eller tjockare strumpor i ull
  • flera mössor, kvalitet efter väderlek
  • jeans som utebyxor vid passande väderlek
  • mjukisbyxor

Sovpåse till barn som ska sova ska innehålla:

• fleecekläder (fleecejacka och byxa) tjocklek efter årstid
  • tunnare mössa
  • tunnare tumvantar
  • termotossar och raggsockar

Vi vill att barnen ska ha särskilda sovkläder för att utesluta risken med blöta och smutsiga kläder att sova i.

Tänk på att märka ditt barns kläder och att ha kläder efter väderlek!

Sommar:

På sommaren är det viktigt att det finns solskyddskräm i barnens fack. Barnen ska komma smorda på morgonen. Vi smörjer en andra gång efter lunch.

Barnen ska vara klädda i lämpliga ytterkläder. Shorts eller långjeans beroende på väderlek. T-shirt och en långärmad tröja om det blir kyligare. På fötterna behöver barnen ha springskor som är bra att springa och klättra i. Barnen har alltid keps på sig utomhus som skydd mot solen. Vid regnigt väder ska det finnas gummistövlar och ofodrat galonställ.

Höst och vår:

Barnen behöver ha skalkläder som andas, jacka och byxa. En varm fleecetröja och kängor. När det är kyligare behöver barnen ha tunna vantar, alltid tumvantar till barn som inte kan ta på sig vantarna själv. De behöver mössa och halskrage.

Fodrade gummistövlar, fodrat regnställ samt fodrade regnvantar är viktigt att ha vid kyligare väder. Vid varmare väder ska barnen ha slitstarka jeans på sig utomhus och mjukbyxor på sig inomhus. Alltid mjuka byxor under överdragsbyxor. Jeans kyler vid kallare väderlek!

Vinter:

Barnen ska komma klädda i underställ (gärna i ull) till förskolan. När vi går ut behöver de ha ett andra lager i fleece- eller ett tjockare ullställ. När det är kallt kan barnen behöva tunna tumvantar i ull under de tjocka vintervantarna för att fingrarna ska hållas varma. De ska ha tunna ullstrumpor och tjocka ullsockar så att de inte fryser om fötterna när vi är ute. Tänk på att barnen behöver ha en vidare vinterstövel så att de får rum ordentligt med sina fötter, trånga fötter blir lätt frusna!

Vi rekommenderar skor av denna typ (Sorel Childrens Super Trooper eller Kamik Southpole :

Varmfodrade tumvantar, halskrage som går att dra över huvudet och som sitter tätt runt halsen samt en varm mössa är viktigt på vintern. Vid slaskigt väder behöver de varmfodrade galonkläderna, fodrade regnvantarna samt de fodrade gummistövlarna finnas kvar för användning.

Då vi är en I Ur och Skur-förskola är vi ute större delen av dagen i alla väder. Detta betyder att barnen behöver vara klädda på rätt sätt för att uppskatta utevistelsen och inte frysa. Vi förutsätter att ni följer våra rekommendationer så att barnen får en trevlig vistelse på förskolan.

Hur ska barnet vara klätt på Skorpan?

• ofodrade galonkläder (vid varmare väderlek)
  • fleecefodrade galonkläder (vid kallare väderlek)
  • gummistövlar (vid varmare väderlek)
  • fodrade gummistövlar (vid kallare väderlek)